K-un mod de viata

Karate : sport sau mod de viata ?!

 Nu priviti karate-ul ca un sport violent sau doar ca un sport ! Antrenamentul de karate este menit sa dea o judecata mai clara, simpla si curata, asemanatoarea aceleia pe care o avem la nastere, inainte de a fi influentati de lumea exterioara. De aceea copiii inteleg mai repede. De aceea parintii observa o schimbare in modul de viata al copiilor: mai linistiti, mai ordonati, mai intelegatori. Observa o mai mare incredere in ei si fortele lor.

Copiii, obisnuiti cu cei de acasa, cu rugaminti mai mult decit cerinte, ajung in sala, unde vad colegii cum asculta si executa exercitiile comandate, fara urma de impotrivire si, nu li se mai pare anormal ca parintele sa ridice putin vocea cerindu-i sa fac un lucru ! “Traiul” intr-un grup organizat duce la altruism, la a-ti ajuta vecinul din sala, la a sustine un efort, pe care un copil obisnuit nu-l face, fie pentru ca nu e pus, fie pentru ca nu stie. Astfel impingem limitele tot mai departe si ajungem sa ne miram ca fiul nostru face 10 flotari, ca fiica mea isi masoara puterile cu un baiat, sau, la 6 ani stie ce insemna sa suferi pentru echipa, incurajindu-si colegul intr-un concurs ! Bravo !

Karatele devine astfel un mod de viata !

Etimologic, KARA = gol, TE = mina. Gasim aici doua intelesuri : ”cu mina goala, fara arme” sau “cu mintea limpede, libera de orice intentie rea sau trufasa”. De altfel se spune ca in karate nu ataci niciodata primul. Riposta ta vine abia dupa ce adversarul incepe agresiunea.
 

Datoria ta este sa ierti 3 lucruri: Vintul, care-ti raspindeste florile, Norii, care-ti ascund luna, Omul, care-ti cauta cearta !Proverb japonez