Istoria karate

Inceputuri …

Sec. VI i.H: epoca lui CONFUCIUS si LAO TSE
Sec. I d.H: un anonim (Kwok Yee) creaza primul stil de lupta, “arta miini lungi”. Legenda mai spune ca un principe indian, obsevind miscarile animalelor si metodele lor de lupta a trasat o serie de tehnici de lupta , pe care le-a experimentat  pe 100 de sclavi.
Sec.III d.H: un medic chinez (Hua T’o) observind miscarile animalelor, i-a venit ideea unei gimnastici alcatuite din miscari lente si relaxante, care se apropie mai mult de dans decit de lupta, cu scopul de a mentine corpul in stare perfecta. A studiat 5 animale : tigrul, ursul, cerbul, maimuta si cocorul. Din aceasta forma arhaica s-a dezvoltat BOXUL CHINEZESC.
Sec.VI d.H, anul 526:  Calugarul indian BODHIDARMA, fondatorul sectei contemplative a budhismului (numita DHYANA, devenita in japoneza ZEN) a venit din Indiile de Vest (probabil Sri Lanka) pentru a practica budhismul MAHAYANA (doctrina “Marelui Vehicul”). S-a instalat aproape de Fluviul Galben (Huang He), in regiunea WEI, provincia HENAN, localitatea Nanchino, la manastirea SHAO LIN SU (denumirea in limba cantoneza; in japoneza SHORIN-JI). SHAO-LIN insemna “tinara padure”. BODHIDARMA era al 28-lea descendent dupa  Gotama BUDDHA, cunoscut sub numele japonez DARUMA. Cum a sosit a ingenunchiat si a ramas in meditatie timp de 9 ani, “ca un zid”, fara sa reactioneza la actiuni din exterior, pierzind uzul miinilor si a picioarelor. La iesirea din aceasta perioada a pus la punct o serie de exercitii destinate redarii prospetimii si vigorii trupului, aflat atitia ani in suferinta. Continutul acestor tehnici fizice si psihice, bazate mai mult pe respiratie, au constituit si o metoda de intrecere in lupta, care s-a raspindit  in China si in toata Asia sub denumirea de SHAOLIN SU KEMPO, cunoscuta in japoneza ca. Shorin Ji Kempo. De mentionat ca nu s-a suprapus pedste Boxul chinezesc, deja practicat in aceea perioada.
Sec XVI d.H: in China dinastiei Ming apare Kung Fu, ce devine Tai Chi Chuan, jalon essential in istoria Karate-ului actual si baza multor scoli de Ju Jitsu.
Sec XVII d.H.: coezistau vechiul Shaolin Su Kempo, creat de Bodhidarma si metodeletraditionale chinezesti Tai Chi Chuan

220px-Funakoshi

Gichin Funakoshi (1868-1957)- fondatorul stilului Shotokan, probabil cel mai răspândit stil de karate și întemeietor al karatelor moderne

 OKINAWA – LEAGANUL KARATE-ULUI
Insula situata in arhipelagul japonez Ryu Kyu,  la jumatatea distantei dintre China si Japonia, a fost sub dominatie chineza in sec.XVI, dinastia Ming. Regele Hassi uneste toate insulele arhipelagului si, de teama unei revolte, intezice toate armele. populatia se revolta. Se duce o intensa si interesanta activitate de perfectioan a vechilor stiluri de lupta fara arme, mai mult noaptea, pe ascuns. Se dezvolta 3 scoli: SHURI-TE (a maestrului Anko Itosu, maestrul viitorului Gichin Funakoshi-foto), NAHA-TE (a maestrului Kanryo Higaonna), precursorul Goju Ryu si  TOMARI-TE.
In 1609, un senior feusdal japonez (Shimazu) din clanul Satsuma (insula Kyushu),si impune aceasi restrictive armelor. Bazata sip e Kempo-ul chinezesc, se pun bazele scolii OKINAWA-TE (sau TO-DE). Spre 1900 Okinawa-te a fost introdus in scolica un remarcabil mijloc de educatie.  Perioada anilor 1600 este cea de formare si invatare a acelora care au devenit MARI MAESTRII si a caror memorie o respectam si a caror invatatura o purtam!

…va urma.